Komorník Freddie Mercuryho na SPŠS a OA v Kadani


„V pátek, 20.2. 2015, u nás na škole proběhla přednáška s názvem TFA project (Titanic – Freddie – AIDS). Přednášející, na první pohled obyčejný, veselý muž ve středních letech, Peter Freestone, nakonec zas tak obyčejným nebyl :). Prozradil nám, že 12 let žil po boku jedné z největších rockových hvězd, Freddieho Mercuryho, zpěváka ze světoznámé kapely Queen!

Peter se narodil v Anglii, ale posledních zhruba 10 let žije v Česku. Přednáška probíhala v angličtině, ale většina z nás s porozuměním neměla problém, k dispozici byla i paní překladatelka.

Přednáška se týkala především posledních 4 let života Freddiho. Od doby, co ho postihla nemoc AIDS, až do dne, kdy jí podlehl. Šlo především o varování pro nás mladé, abychom si vážili svého života a uměli v pravý moment říct „NE“, protože i když dnes existuje řada léků na oddálení dopadu nemoci, pořád neexistuje lék na její úplné vyléčení.

Celá přednáška trvala 45 minut a byla velice emocionální. Peter byl velmi vstřícný a na konci s námi s radostí diskutoval. Jak sám řekl – je pro něj sice těžké na tyto časy vzpomínat, protože právě on byl jeden z těch, kteří vedle Freddieho byli až do poslední vteřiny, ale na druhou stranu ho velice těší, že i lidé, kteří v době jeho smrti ještě ani nebyli na světě, pořád ví, kdo to Freddie Mercury byl. “

Barbora Slámová, 3.OA